Lektioner om ledarskap från en oupphörlig förälder

Som ledare i barns ministerium ska du inte bygga upp dig själv, utan att tjäna de som du har valt att leda. Läs den här historien om en arg förälder.

Skriven av Wayne Stocks – Uppdaterad 14 mars 2011

När jag skriver detta är det torsdag morgon, och jag kommer från en annan ansträngande natt att springa spel för Awana-programmet i vår kyrka. Jag bör börja med att säga att det är en av höjdpunkterna i min vecka varje vecka trots att det lämnar mig noggrant dränerad och utmattad.

När jag gick in i den stora gymnastiksalen fylld med ett par hundra barn igår kväll väntar på Awana att officiellt börja, visste jag att jag var in för något. Jag visste inte vad, men när du går med ett barn med sin förälder och de börjar peka på dig kan du ganska väl vara säker på att du är i minst ”en konversation”. Hur som helst, när jag började förbereda mig för den kvällens spel närmade sig en mor mig och bad om att prata bara en sekund.

Innan jag berättar om den konversationen, låt mig dock säkerhetskopiera och berätta om den föregående veckan. Den föregående veckan i Awana hade varit en hektisk. Det var ”BIG” veckan för en. Barnen skulle klä sig i överdimensionerade kläder och vi hade ”annonserade” överdimensionerade spel som fick mig att kämpa för att komma med någonting jag kunde leka med dem. I vår kyrka spelar vi faktiskt spel i trettio minuters segment med tre olika grupper av klubbar som varierar från ca 60-100 barn. På grund av sminken (ålder och kön) hos varje grupp, var jag faktiskt tvungen att komma på olika spel för varje grupp som alltid gör saker mer hektiska än att göra samma spel för alla tre grupperna. Lägg till det faktum att barnen hade haft flera snö dagar under de senaste veckorna (vilket innebär mer uppspänd energi), och det skulle redan bli en lång natt. Så när jag kom fram och upptäckte att ingen av mina tre vuxna hjälpare kunde göra det den natten var jag lite orolig över hur saker skulle kunna gå.

Vi gjorde det genom natten ganska uneventfully – åtminstone det var vad jag trodde! Fram till kvällen när en mamma närmade mig att informera mig om att en av ledarna (inte en spelledare) tydligen hade namngivit lagen från förra veckan ”idioter” och något annat. Hon uppmuntrade inte den typen av ”språk” hemma och ville se till att vi inte uppmuntrar det heller i Awana. För att vara ärlig hade jag ingen aning om vad hon pratade om eftersom jag inte var medveten om situationen tills hon tog det till min uppmärksamhet. Hon var faktiskt ganska trevlig om det, men i det ögonblicket hade jag ett av två val:

1. Jag kunde ha fått defensiv, berättade för henne om hur ingen hade visat mig hjälpa mig förra veckan och förklarade att jag inte kunde hålla reda på vad varje Awana-ledare gjorde varje sekund och berättade för henne att hennes son behövde växa en tjockare hud; eller

2. Jag kunde säga till henne att jag inte var medveten om att det hade hänt, ber om ursäkt för att det gjorde och försäkra henne om att jag skulle hålla ögonen och öronen öppna för att försäkra mig om att det inte hänt igen.

Jag valde det andra alternativet. Se, onsdag är snäll som min dag ”off”. Jag får njuta av tiden med barnen, men jag behöver inte bära vikten och ansvaret för att lära dem Guds Ord. Det gör jag på helgerna. På onsdag är det mycket mer av ett förhållande byggnad kul tid. Trots det är min rollspelare en ledarposition, vilket innebär att jag är ansvarig för vad som händer under speltiden. Huruvida jag var medveten om situationen är irrelevant för att det hände. Oavsett om det fanns fem av oss i rummet eller bara jag, är jag fortfarande skyldig föräldrarna ett ansvar att ta hand om sina barn. Det betyder att det var dags för mig att gå upp och ta ansvar för någonting som någon annan (som jag inte har någon direkt kontroll över) gjorde.

Hela händelsen påminde mig om tre grundläggande principer för ledarskap:

  1. Du kan inte göra allt själv. Jag kämpar med det här eftersom jag brukar vara en ”om du vill ha det gjort rätt, gör det själv en slags person”. Ibland måste du be om hjälp, och när du gör det är det viktigt att du behåller lite övervakning. Att hitta personer som kan hjälpa dig som du litar på är en nyckel till gott ledarskap. Om du inte hittar och utser dessa människor själv, kommer någon troligen att gå in på den rollen som du inte har någon kontroll över.
  2. En ledare måste vara ödmjuk. Att vara ledare är lika mycket om att skapa relationer som något annat. Ibland betyder det att du måste svälja din stolthet och ber om ursäkt för något du inte hade kontroll över. Du måste acceptera att, som ledare, andra människors handlingar och handlande reflekterar över dig.
  3. Att vara ledare innebär att vara en tjänare. Din roll som ledare är att tjäna de som du leder. I mitt fall betyder det barnen, de andra arbetarna och föräldrarna som förlovar sina barn till oss varje vecka. I det ljuset, när en förälder eller någon annan klagar, kan jag inte se den som en outsideras attack, utan som insikten hos någon som jag har kommit överens om att tjäna. Den förändringen i perspektiv kan göra hela skillnaden i världen.

Så många människor bekänner en lust att leda men uppvisar också en ovillighet att acceptera det ansvar som följer med det. Som ledare i barns ministerium ska du inte bygga upp dig själv, utan att tjäna de som du har valt att leda. När allt sagt sa Jesus själv:

”… den som är stor bland er måste vara din tjänare, och den som är den första bland er måste vara din slav, precis som Människosonen kom för att inte tjäna men att tjäna och att ge sitt liv som lösen för många . ”[Matteus 20: 26b-28 ESV]

Like this post? Please share to your friends:
Föräldrar och barn
Lämna ett svar

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: